De Chinese lijkwade van de vrouw van prins Jing van Zhongshan, gemaakt van jade en goud, uit de 2e eeuw v. Chr; nu te zien in het Metropolitan Museum, New York (met toestemming van het Metropolitan Museum New York)
Het selecteren van een illustratie voor deze column is lang niet altijd gemakkelijk: soms is het aanbod eenvoudigweg te groot. Dat geldt zeker voor de objecten van de spectaculaire tentoonstelling Age of Empires: Chinese Art of the Qin and Han Dynasties (221 B.C.- A.D. 220) die nog tot 16 juli te zien zijn in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het gaat om 160 voorwerpen, de een nog mooier dan de ander, die afkomstig zijn uit 52 Chinese musea. Een groot aantal is voor het eerst buiten China te zien. Houdt u van kunst in het algemeen en van Aziatica in het bijzonder? Dan weet u wat u te doen staat.
De tentoonstelling is nog te zien tot 16 juli 2017
Het is geen toeval dat men zich bij deze tentoonstelling gericht heeft op de periode van de Qin en de Han-dynastieën. Tijdens de kortdurende Qin-periode (221-206 v.Chr.) werden grote delen van China voor het eerst samengevoegd tot een territoriaal aaneengesloten keizerrijk met een centraal bestuur, een gestandaardiseerd monetair systeem en een gemeenschappelijke taal. De Han-dynastie, die veel langer duurde (206 v.Chr.-220 n.Chr.), bouwde hierop voort. Het gebied waarover de heersers uit dat keizershuis de scepter zouden zwaaien, werd uiteindelijk groter dan het Romeinse Rijk.
Qin ambtenaar uit het mausoleum complex van Qin Shihuangdi; aardewerk, 210 v. Chr (met toestemming van het Metropolitan Museum New York)
Hoewel ook de Han-dynastie door opstanden ten onder zou gaan, hebben beide cultuurperioden veel sporen nagelaten. Dat geldt voor begrippen zoals ‘China’, dat van Qin (spreek uit: ‘Tjin’) is afgeleid, alsmede voor het feit dat de grootste etnische groep in China nog altijd met de term Han-Chinezen wordt aangeduid. De afgelopen vijftig jaar is men echter ook over de materiële cultuur van deze bloeiperiode uit de Chinese geschiedenis veel nieuws te weten gekomen, en dat is precies wat deze tentoonstelling wil laten zien.
Qin boogschutter in karakteristieke knielende positie, uit het uit het mausoleum complex van Qin Shihuangdi; aardewerk, 210 v. Chr (met toestemming van het Metropolitan Museum New York)
Zoals gezegd: door de overvloed weet ik niet zo goed waar ik moet beginnen. In de eerste ruimte kom je onvermijdelijk een paar van de al vaak tentoongestelde terracottakrijgers tegen uit het graf van de eerste Qin-keizer. Ondanks hun bekendheid blijven die toch fascineren.
Qin generaal met typische hoofddracht, uit het mausoleum complex van Qin Shihuangdi; aardewerk, 210 v. Chr (met toestemming van het Metropolitan Museum New York)
Daarna volgt er allerlei ander moois, met levensechtheid als rode draad. Zoals een prachtige bronzen kraanvogel, een verzilverde en zeer aandoenlijke olifant, een fantastische vergulde neushoorn, een stevig zwijntje van jade, een koddig hondje van terracotta en een bronzen container met tijgers als handvaten. Het hierbij afgebeelde begrafenispak van jade en goud voor een prinses van de Han-dynastie lijkt uit een sciencefictionfilm afkomstig en is natuurlijk ook een echte topper.
Bronzen container met ruiter en stieren, Han dynastie 206 v. Chr. – 9 n. Chr., afkomstig uit een tombe in de Chinese provincie Yunnan (met toestemming van het Metropolitan Museum New York)
Tot slot: vergeet bij het verlaten van de tentoonstelling niet om ook de bronzen geldboom te bewonderen. Daaraan groeide geld om het bestaan in het hiernamaals te veraangenamen.
Meer weten over de tentoonstelling en het muziekstuk dat speciaal is gecomponeerd ter ere van de tentoonstelling, bekijk dan de onderstaande video:
Bekijk ook!
http://www.metmuseum.org/metmedia/video/collections/asian/age-of-empires-promo#
The post Qin en Han schitteren in New York appeared first on Leonard Victor Rutgers.